Platform Rosa blog

Boekbesprekingen: Twee Broers

Henri en Anton Pieck. Romantische tweelingbroers

In hun jeugd waren ze onafscheidelijk, de tweelingbroers Anton en Henri Pieck. Zo blijkt uit het dubbelportret Twee broers, drie levens. Henri en Anton Pieck dat de journalisten Paul Arnoldussen en Hans Olink onlangs publiceerden. De twee broers groeiden op in Den Helder, als zoons van een drankzuchtige marinemachinist. Hier kregen ze hun eerste tekenlessen. Maar eenmaal volwassen gingen ze ieder hun eigen weg. Terwijl Anton veertig moeizame jaren doorbracht als tekenleraar op het Kennemer Lyceum, werd Henri tijdens een reis naar de Hongaarse radenrepubliek van Bela Kun communist. Hij stelde zijn kunst in dienst van de beweging. Hij werkte samen met de socialistische filmer Joris Ivens en tekende voor de Internationale Rode Hulp.

Agent van Stalin
Vanaf 1932 betrad Henri als een van Stalins meest waardevolle agenten de wereld van de spionage en wist als toegewijd agent door te dringen tot het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen. In 1937 bekoelde zijn enthousiasme en drong de verloedering van het sovjetcommunisme tot Henri door. Dat gold ook voor de beroemde spion Ignace S. Poretski, alias Ignace Riess. Volgens Henri ‘de beste man die ik in mijn leven ontmoet heb.’ Poretski wierf Henri voor de GPOe, de geheime dienst van de Sovjet-Unie. Ontsteld door de terreur van Stalin en wetende dat zijn dagen geteld waren, schreef Poretski in juli 1937 een beroemd geworden brief aan de Partij waarin hij Stalin veroordeelde. Henri kreeg daarop de opdracht hem te vermoorden, maar wist dat handig te vermijden. In september 1937 werd Poretski door sluipschutters van Stalin te Lausanne vermoord. Na de Tweede Wereldoorlog – gedurende welke hij in het kamp Buchenwald zat – vreesde hij, zoals zoveel collega’s, door de Sovjetregering te worden vermoord. Zijn verleden bleef hem achtervolgen.

Romantici
Broer Anton oogste na 1945 juist zijn grootste successen, met als hoogtepunt de vervulling van zijn creatieve droom De Efteling. Anton Pieck werd tot ridder benoemd en was nog eens ‘Romanticus van het jaar’. Broer Henri viel ook in de prijzen. Rond 1937 eerde de GPOe hem met een pistool met inscriptie. Henri was de avonturier, die nu eens straatarm was en dan weer smeet met geld. Anton was een oppassende man, die veertig jaar voor de klas stond zonder er plezier aan te beleven – hij rende naar huis om te tekenen. Ook Henri kreeg tekenopdrachten. Hij illustreerde kinderboeken zoals Pietje Bell en Dik Trom, maakte affiches voor de Communistische Partij en voor de Nederlandse vereniging tot Afschaffing van Alcoholhoudende Dranken. Anton werd beroemd, Henri raakte vergeten.
Tweelingbroers waren het, één in hun charme en in hun hang naar de romantiek. Maar waar de degelijke Anton teruggreep naar het verleden, in de schilderachtige negentiende eeuw, richtte de veel frivolere Henri zich op het communistische ideaal zoals dat volgens hem gestalte kreeg in de Sovjet-Unie. Ze komen beiden in het boek tot leven: de één als burgerman en de ander als bohémien.

Ron Blom

Twee broers, drie levens. Henri en Anton Pieck telt 264 pagina’s en kost 29,50 euro.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: