Platform Rosa blog

12 juni 2009

Royement Offensiefleden – update

Filed under: Democratie in de SP,Partijorganisatie — platformrosa @ 11:09 09

Al eerder schreven we over het besluit van het Partijbestuur van de SP om het lidmaatschap van Offensief onverenigbaar te laten zijn met het SP-lidmaatschap. Volgens de website van Offensief hebben veel afdelingen hebben inmiddels, conform de uitspraak van het Partijbestuur, gesprekken gehad met de Offensief-leden in hun afdeling. Een aantal Offensief-leden hebben aangegeven, geen keuze te willen maken en hebben de bal hiermee teruggekaatst.

Een aantal afdelingen hebben aangegeven, al dan niet onder druk van de partijleiding, dat royementen hierdoor onvermijdbaar zijn geworden. Platform Rosa neemt nadrukkelijk afstand van het royeren van strijdbare socialisten uit de SP. Het ‘partij in de partij’ argument is wat ons betreft afdoende weerlegd door Offensief; daarnaast is het bepaald niet uitzonderlijk dat bijvoorbeeld SP-leden die tevens lid zijn van een vakbond, op vakbondsbijeenkomsten sympathie werven voor de SP. De wereld zou terecht te klein zijn als de vakbond dit als argument zou beschouwen om SP-leden te royeren. Gelukkig denken vakbondskaders anders: er is ruimte voor ieder geluid, en hoe serieus men dat geluid neemt hangt samen met de concrete inzet in de strijd van degene die dat geluid brengt.

Wij zijn van mening dat de partij zichzelf schade toebrengt door strijdbare, maar kritische socialisten buiten te sluiten. Vaak is hun kennis en ervaring met het socialistische gedachtengoed in zijn algemeenheid een baken voor een afdeling die anders in de waan van de dag tot sociaal-democratisch geneuzel zou vervallen. Juist die linkse kritiek houdt onze afdelingen scherp. Het is ondenkbaar dat Offensief-leden of andere radicaal-socialisten binnen de partij de afdrachtregeling aan hun laars lappen, zichzelf tot de gevestigde orde gaan beschouwen, of voor uitverkoop van nutsvoorzieningen zouden stemmen. Het is daarom eens te meer bizar dat ‘links’ de partij uitgebonjourd wordt, terwijl ‘rechts’ de SP langs alle kanten kan beschadigen zoals de voorbeelden laten zien.

Platform Rosa roept daarom op om de petitie van Offensief te steunen, die zich uitspreekt ‘tegen de intentie ben van het partijbestuur om Offensiefleden te royeren uit de Socialistische Partij’.

Advertenties

5 reacties »

 1. […] ook iedereen die als socialist actief probeert te zijn in die partij de ruimte gunnen. De petitie tegen royementen van Offensief-leden die dat bepleit verdient steun, hoe illusoir de tweede eis eis om van de SP weer een […]

  Pingback door Socialisten en de Socialistische Partij: spanningsveld (en ff petitie tekenen aub) « Rooieravotr — 17 juni 2009 @ 5:17 17

 2. […] Royement Offensiefleden (update) Je kunt een reactie achterlaten, of backtracken vanaf je eigen site. RSS 2.0 […]

  Pingback door Big Pat’s Place» Archief » Onder tussen op andere (linkse) websites… — 17 juni 2009 @ 9:16 16

 3. En welke consequenties verbindt u aan het wél royeren van Offensief-leden?
  Want: Voor het slagen van het kwaad is slechts nodig dat goede mensen niets doen, nietwaar?!

  Reactie door Trix Strijker — 21 juni 2009 @ 11:13 13

 4. Beste Trix,

  Wat stel je voor? De Vijverhofstraat bestormen?

  Ook na het royement van de Offensief-groep blijft de SP de belangrijkste arbeiderspartij in Nederland. Politiek bewust wordende links geörienteerde jongeren, vakbondsleden, migranten enzovoorts zullen zich altijd eerst naar de SP wenden. Het is voor linkse socialisten daarom van cruciaal belang om de SP mee op te bouwen tot sterke, grote partij. Concreet vooroplopen in het praktische werk (in acties, in de wijken en bedrijven, als organisator of verkozene) maar daarbij opbouwende kritiek niet schuwen. Platform Rosa heeft haar kritiek niet onder stoelen of banken gestoken. De partij de rug toe keren – want we nemen aan dat je daar tussen de regels door op doelt – is wat ons betreft politiek hobbyisme en avonturisme. Daar zullen zelfs de leden van Offensief het mee eens zijn, en ongetwijfeld zullen zij zich op de SP blijven richten, ook als is hen het lidmaatschap ontnomen.

  Reactie door platformrosa — 21 juni 2009 @ 11:34 34

 5. Geacht Platform,

  Ik doel nergens op tussen de regels die ik hier typ.

  Maar welke SP wil dit Platform ánders wederopbouwen dan de huidige SP die ondemocratische (wat ook nu weer blijkt) spelregels hanteert en die aan top-SP-ers meer rechten (en meer krediet, letterlijk en figuurlijk) toekent dan aan basis-SP-ers?

  Het spijt me te moeten constateren dat het Platform nu niet bepaald uitblinkt van daadkracht. Wie schrijft die blijft weliswaar, maar wie spreekt doet van zich horen en kan het Platform misschien eens vertellen op welke SP-afdelings/regio/partijraadsvergaderingen en congressen het vertegenwoordigd was en van zich liet horen?

  Zou wellicht voor individuele kritische SP-ers een goede stimulans van kunnen uitgaan. Of niet soms?!

  Evengoed vriendelijke groet van
  Trix Strijker

  Reactie door Trix Strijker — 22 juni 2009 @ 11:06 06


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: