Platform Rosa blog

12 juni 2009

De SP-uitslag nader beschouwd

Filed under: Buitenland,Populisme en Rechts-extremisme,Socialisme — platformrosa @ 12:05 05

De uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement zijn door verschillende linkse weblogs besproken. Peter Storm gaat hier en hier in op de nederlaag van links en winst van rechts bij deze verkiezingen. De Internationale Socialisten bekritiseren links in Nederland voor het gebrek aan strijd tegen Wilders die oorzaak was van de nederlaag. Offensief legt de nadruk op de falende ‘minder brussel’ campagne van de SP, net als Leo de Kleijn.

De SP heeft bij de afgelopen verkiezingen een stevige dreun gekregen. Zeker, ten opzichte van 2004 werd een minieme winst geboekt, maar de populariteit van 2006 en begin 2007 is voor meer dan de helft verdampt. Daar heeft natuurlijk de niet aflatende stroom incidenten, beginnend met de kwestie-Yildirim, aan bijgedragen. Een wethouder in Schiedam ging met het grootste deel van zijn fractie op eigen titel verder, een Statenlid werd geroyeerd vanwege zijn weigering om de afdrachtregeling te respecteren, in Utrecht, Heerlen, Enkhuizen, Velsen, Dronten, Deventer, Zandvoort, Nieuwegein en elders stapten raadsleden op, hun zetel meenemend. Dat draagt niet bij aan het beeld van een sterke, eensgezinde partij. Natuurlijk heeft Agnes Kant (nog) niet het charisma en de uitstraling van Jan Marijnissen.

Al deze facetten dragen bij. Maar de belangrijkste reden van het verlies ligt aan de partij zelf: de eeuwige twijfel tussen enerzijds fundamentele kritiek willen leveren en anderzijds binnen de marges van het kapitalisme willen blijven. De angst om potentiële Wilders-aanhangers voor het hoofd te stoten – voor een belangrijk deel geen racisten, maar proteststemmers – versus de angst dat Halsema en Pechtold alleen de credits krijgen voor hun harde aanpak. De wens om enerzijds over te willen komen als een betrouwbare coalitiepartner, anderzijds zich af te willen zetten tegen PvdA en CDA. De mislukte ‘Minder Brussel’-campagne is een goed voorbeeld van de spagaat waarin de SP zit. Enerzijds zich wel af willen zetten tegen Brussel (terecht natuurlijk!) maar toch de nuance willen zoeken en geen ‘onmogelijke’ eisen stellen. Het resultaat voor de SP was nog slechter dan de slechtste peiling in de afgelopen drie jaar.

De partij had er beter aan gedaan om de kansen die er lagen en nog steeds liggen te benutten. De kredietcrisis zal ook in 2009 en 2010 nog doordenderen. Veel mensen verliezen hun baan, zien hun pensioen in gevaar komen, hun beleggingshypotheek of appeltje voor de dorst verdampen, moeten doorwerken tot hun 67 en zien tegelijkertijd bezuingingen op zich afkomen. De partij moet een duidelijke keuze maken en het socialisme als alternatief vooropstellen. Zich niet beperken tot lapmaatregelen op korte termijn, maar vooral duidelijk maken dat het kapitalisme failliet is en vervangen moet worden door het socialisme. Dus een ‘Meer Socialisme’ campagne starten in plaats van een ‘Minder Brussel’. Als de tijd er nu niet rijp voor is, dan is ze dat nooit! Juist nu zijn mensen op zoek naar een alternatief, maar als de SP niet komt met de uitleg ‘het kapitalisme is de oorzaak en het socialisme de oplossing’ dan heeft Wilders’ uitleg ‘de islam is het probleem en het in de knieën schieten van querulanten de oplossing’ kans van slagen.

De SP moet ophouden met halfslachtige internetpetities zoals ’65 blijft 65′ die geen zoden aan de dijk zetten en slechts een waterig aftreksel zijn van een echte actie. Waar is de tijd gebleven dat de SP de partij kon mobiliseren, gedurende bijna een jaar lang, om een multinational als Ikea op de knieën te dwingen?

Samengevat: om de neergang van de SP te stoppen, moet de koers gewijzigd worden. De SP moet zich weer opwerpen als fundamenteel alternatief voor het kapitalisme. Daar hoort bij dat de SP nadrukkelijk keuzes maakt en de hele partij mobiliseert voor dit doel. Niet de kritiek focussen op een deelterrein, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd, maar uitzoomen en de partij in stelling brengen voor een alternatief: het socialisme. Dat is de enige uitweg uit de crisis waar de partij zich in bevindt.

Advertenties

5 reacties »

 1. Helemaal mee eens,

  De Socialistische Partij wordt steeds meer de Sociaaldemocratische Partij van Nederland. Een tweede PvdA die op den duur net zo rechts kan worden. De SP mist een democratische socialistische basis en legt te veel nadruk op links nationalisme ( Minder Brussel ), alsof we het kapitalisme alleen in Nederland kunnen verslaan. Het kapitalisme is internationaal en moet ook internationaal bevochten worden.

  Maar de SP mist een duidelijk socialistisch programma. Dat idee van “Minder Brussel” was niet voldoende. In 2010 zijn er gemeenteraadsverkiezingen, de partij kan dan massief zetels verliezen aan de rechtse PVV. Ik vindt echt dat de SP afstand moet nemen van haar linkse sociaal democratie en een stap moet zetten naar het democratische ( antikapitalistische ) socialisme.

  Reactie door Jorein Versteege — 17 juni 2009 @ 12:19 19

 2. […] verschil ik dus van mening met de goede mensen va Platform Rosa, die de conclusie trekken dat de SP weer werkelijk socialistisch moet worden. “De SP moet zich weer opwerpen als fundamenteel alternatief voor het kapitalisme. Daar hoort […]

  Pingback door Socialisten en de Socialistische Partij: spanningsveld (en ff petitie tekenen aub) « Rooieravotr — 17 juni 2009 @ 5:18 18

 3. […] De SP uitslag nader beschouwd […]

  Pingback door Big Pat’s Place» Archief » Onder tussen op andere (linkse) websites… — 17 juni 2009 @ 9:16 16

 4. De sp moet niet naar het midden maar naar links.
  laat het midden voor de rechtse p.v.d.a.

  Reactie door R.van Kouteren — 25 juni 2009 @ 11:44 44

 5. De SP stelt zich min of meer ten doel – nadat ze al haar ideologische veren van zich af had geschud – om de PvdA te zijn van de jaren ’70. Zie ook de docu de ‘Onrendabelen’ van Marcel van Dam, waarin min of meer hetzelfde wordt bepleit. Het is een ‘terug naar de jaren ’70’ nostalgie. Toen de PvdA nog de PvdA was.

  Dus kan gesteld worden dat de SP niet meer een socialistische partij is (dwz. een partij die streeft naar het socialisme), maar een sociaal-democratische partij is geworden, die alleen nog binnen de enge marge’s van het vrije-markt kapitalisme nog enigzinds verbetering probeert aan te brengen.

  Dit is echter een gepasseerd station. Zolang de bevolking niet werkelijk macht heeft over de productiemiddelen, zolang de belangrijkste productiemiddelen in handen blijven van de kapitalisten klasse, kan van verbetering van het lot van de arbeiders slechts worden gedroomd, maar zullen reele verbetering achterwege blijven.

  Erger nog, we zitten nu in een van de zwaarste crisis van het kapitaal sinds mensenheugenis. Die crisis is niet bepaald voorbij. Het ergste moet nog komen. Oplopende werkloosheid, dwang tot salaris inlevering “om maar een baan te behouden”, bezuinigingen op sociale zekerheid, welzijn, zorg, etc.

  Uit deze recessie kan het kapitaal zich niet meer herstellen. De ontwikkeling kan wel eens uiterst regressief worden. Teleurgestelde kiezers (die vooral teleurgesteld zijn in de politiek door het gedraai van de PvdA) zijn een makkelijke prooi voor Wilders en consorten.
  Naarmate er van de PvdA inhoudelijk steeds minder overblijft, zullen kiezers massaal de PvdA en de gevestigde politiek de rug toe keren, en Wilders stemmen.

  Reactie door Rob Heusdens — 2 december 2009 @ 7:56 56


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: