Platform Rosa blog

20 oktober 2008

Laat de rijken de crisis betalen!

Filed under: Socialisme — platformrosa @ 4:46 46

Laat de rijken de crisis betalen, zo zong Drukwerk al in de jaren ’80. En terecht. De SAV (de Duitse sectie van het Comité voor een Arbeidersinternationale en (kritisch) deel uitmakend van Die Linke in Duitsland) eist terecht in haar programma: confiscatie van de privé-eigendommen van de grote aandeelhouders, directieleden, raden van bestuur en managers voordat er maar één euro overheidsgeld gegeven wordt.

Gaat dat niet erg ver? Zeker! Maar het is daarom niet minder terecht. Immers, het hoge inkomen en de bonussen aan de top worden onder andere verdedigd door te stellen dat zij verantwoordelijkheid dragen en risico nemen. Daardoor hebben ze in de afgelopen jaren vele miljarden binnengegraaid. Nu, dat risico heeft verkeerd uitgepakt en daarom is het tijd om de verantwoordelijken aan te pakken. De SAV merkt op, dat er voor iedere arbeidsplaats bij de banken die verdwijnt, er vier andere werknemers hun baan kwijt raken die part noch deel hebben aan de crisis: schoonmakers, horecapersoneel, winkelpersoneel enzovoorts. Voor hen rest na een korte werkloosheiduitkering slechts de bijstand. Niet meer dan terecht dus dat de schuldigen aan de crisis, zij die zich jarenlang verrijkt hebben, financieel net zo uitgekleed worden. Als de dames en heren kapitalisten dat te weinig vinden, dan is het een uitgelezen gelegenheid om zich aan te sluiten bij de strijd voor een fatsoenlijke uitkering en een eerlijker verdeling van de welvaart…

Voor wie het Duits enigszins machtig is, geeft het Anti-krisen Program een goede en heldere analyse en conclusie: de oorzaak van het probleem is het kapitalisme, de oplossing een wereldwijde socialistische omwenteling. En zo is het maar net!

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: