Platform Rosa blog

16 oktober 2008

Spionageschandaal rond Olivier Besancenot

Filed under: Buitenland — platformrosa @ 4:12 12

Olivier Besancenot, de belangrijkste leider van links Frankrijk – als het aan de Fransen ligt – en frontrunner van de Nieuwe Anti-Kapitalistische Partij, werd maanden lang bespioneerd. Lees hieronder het artikel uit het Parool:

Idool van Frans links werd lang bespioneerd

Het zijn gouden tijden voor de jonge LCR-leider Olivier Besancenot (34), die een deeltijdbaan heeft als postbode in de chique Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine. Foto AP

De Franse politicus Olivier Besancenot is heel links, en zeer populair. Lang werd lacherig gedaan over zijn bewering dat hij en de zijnen werden bespioneerd. Nu heeft de politie verdachten aangehouden.

Een zetel in het Franse parlement heeft de Communistische Revolutionaire Liga (LCR) niet. Het hoofdkantoor bevindt zich in een aftandse drukkerij in Montreuil, net buiten Parijs.

Toch zijn het gouden tijden voor de jonge LCR-leider Olivier Besancenot (34), die een deeltijdbaan heeft als postbode in de chique Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine.

Veel Fransen zien hem als de belangrijkste oppositieleider, waarmee hij socialistische kopstukken als voormalig presidentskandidate Ségolène Royal en de leider van de Socialistische Partij (PS) François Hollande ver achter zich laat. Alleen de Parijse burgemeester Bertrand Delanoë is bij Fransen net iets populairder dan Besancenot.

Dat sommigen hem zeer serieus nemen, blijkt uit een spionageschandaal dat zich rond hem heeft ontwikkeld. Volgens het weekblad L’Express is het privéleven van Besancenot tussen oktober vorig jaar en begin dit jaar op de voet gevolgd door lieden die daartoe niet bevoegd waren. Zij kwamen van alles te weten over zijn huis, kinderen, partner en hun bankrekeningen.

Dinsdag verrichtte de politie in die zaak tien aanhoudingen. Onder de verdachten bevinden zich vijf politieagenten, een privédetective, een voormalig rechercheur van de Parijse politie en een zakenman, Antoine di Zazzo. Deze is directeur van de Franse tak van het Amerikaanse bedrijf Taser, dat elektroshockwapens, stun guns, verkoopt aan onderdelen van de Franse politie.

Besancenot was tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar fel gekant tegen die elektrische wapenstokken, die volgens hem al verantwoordelijk zijn voor het verlies van 150 levens in de VS. Di Zazzo ontkent dat en heeft Besancenot aangeklaagd wegens laster.

Volgens de de justitie hebben de aangehouden agenten zich in opdracht van Di Zazzo toegang verschaft tot de archieven van de inlichtingendienst van de politie. De ex-rechercheur werkte sinds kort bij een bank, waar hij toegang had tot informatie over de financiën van het gezin Besancenot.

”Ik ben kwaad, erg kwaad,” zei Besancenot gisteren. Hij kwam al geruime tijd geleden met de beschuldigingen, maar werd toen afgeschilderd als een paranoïde politicus, belust op aandacht. De arrestatie van zijn beweerde belagers heeft daar verandering in gebracht. Maandag komen ze voor de rechter.

Mogelijk worden nu ook de klachten van Ségolène Royal serieus genomen, die enkele malen aangifte heeft gedaan van inbraken waarbij niets werd meegenomen, maar waarbij documenten grondig waren bestudeerd. Royal liet doorschemeren ‘elementen binnen de geheime dienst’ te verdenken’

De ambities van Olivier Besancenot reiken verder dan de leiding over een extreem-links partijtje. Bij de laatste presidentsverkiezingen trok hij anderhalf miljoen stemmen, ruim vier procent van het totaal. Met een nog op te richten Nieuwe Anti-Kapitalistische Partij wil hij vanaf volgend jaar alle groeperingen ter linkerzijde van de Parti Socialiste verenigen. (OLIVIER VAN BEEMEN)

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: