Platform Rosa blog

28 augustus 2008

Woensdag gehaktdag!

Filed under: Populisme en Rechts-extremisme — platformrosa @ 1:56 56

Die reclameleus stamt nog uit de tijd dat de slager op woensdag zijn restje vlees van het weekend verwerkte tot gehakt en dit in de aanbieding deed. Zuinig en sober als de Nederlanders in de jaren ’50 waren, werd het al snel een traditie om op woensdag gehakt te eten, natuurlijk met gekookte aardappels en spruitjes. Inmiddels eten nog maar weinig mensen altijd gehakt op woensdag. Echter, als het aan Rita Verdonk ligt, wordt ‘woensdag gehaktdag’ wettelijk – of liever nog, per decreet – vastgelegd. Net als een verbod op het nemen van meer dan één koekje bij de thee.

In het actualiteitenprogramma Knevel en van den Brink van 26 augustus 2008 verkondigde Rita Verdonk zonder gene dat het ze het ‘oer-Hollandse gebruik’ om elkaar de hand te schudden, wettelijk vast wilde leggen. Dit als reactie op Mohammed Enait die niet werd aangenomen in een functie bij de Rotterdamse Sociale Dienst omdat hij op religieuze gronden geen vrouwen de hand mag schudden. Verdonk is ervaringsdeskundige in deze, en vindt dat een moslim niet mag volstaan met een respectvolle buiging. Nee, handen moeten er geschud worden! En blijf van die koektrommel af!

Het optreden van Verdonk bij Knevel en van den Brink was ronduit stuitend, ook al zal ook Enait weinig sympathie opgeroepen hebben in het debat. Zeker, het schudden van de hand is een teken van onderling respect. De in het Zuid-Oosten gebruikelijke buiging ook, net als het tegen elkaar houden van de vuist in sommige jongerenculturen. Maar in bepaalde stromingen in de Islam, Jodendom, en Boedhisme is het schudden van de hand van iemand van de andere sekse juist een teken van disrespect.

Waarom die onverdraagzaamheid van Verdonk? Waarom niet onderkennen dat anderen anders zijn, en dat respecteren? Ik ben niet religieus, maar mijn protestantse collega wel, en daarom houd ik even vijf tellen mijn mond als hij voor de lunch een gebed wil uitspreken. Dat is simpelweg een teken van fatsoen en respect. Maar Verdonk is niet geïnteresseerd in fatsoen, ze wil slechts verdeeldheid zaaien en op een eng-nationalistische en conservatieve manier andersdenkenden en -gedragenden in het verdomhoekje zetten. Naast de ‘zich niet aan willen passende’ moslims is ook de aanval geopend op het ‘langharige werkschuw krakerstuig’ en straks zullen ongetwijfeld de ‘profiterende en luie’ werklozen en arbeidsongeschikten volgen.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: