Platform Rosa blog

2 april 2008

Verkiezingen ROOD bestuur in aantocht

Filed under: Partijorganisatie — platformrosa @ 8:12 12

Op 1 juni 2008 wordt er een nieuw ROOD bestuur gekozen. Voor (in ieder geval) de voorzittersfunctie zijn er meerdere kandidaten: naast de zittende voorzitter Gijsbert Houtbeckers stelt ook Victor Jansen Schipper zich kandidaat als voorzitter. Victor heeft een programma met vijf verbetervoorstellen opgesteld voor ROOD om zijn kandidatuur te motiveren.

Platform ROSA hoopt dat er een goed debat wordt gevoerd over de koers van ROOD. We juichen het toe dat kandidaten hun kandidatuur niet (alleen) ondersteunen met een CV, binnen of buiten de SP, maar ook met een visie. We plaatsen hier Victor’s vijf hoofdpunten – en we nodigen ook andere ROOD kandidaten uit om hun visie hier te presenteren en/of hun kandidatuur toe te lichten. Inhoudelijke reacties kun je op Victor’s eigen weblog kwijt.

De Vijf Voorstellen van Victor Jansen Schipper

1.Bestuursleden in functie kiezen.

Om de democratie en de transparantie binnen ROOD te verbeteren begint het nieuwe bestuur met democratische hervormingen. Voorbereidingen worden getroffen om bij de volgende verkiezingen in ieder geval een groter aantal bestuursleden in functie te laten kiezen. Dit gaat bij voorkeur via een commissie, maar het is ook goed mogelijk dat het bestuur zelf uitmaakt hoe het vernieuwde bestuur eruit ziet.

2.Openbaar maken notulen bestuursvergaderingen.

Om de mogelijkheid van controle nog verder te vergroten moet het nieuwe bestuur de notulen van de bestuursvergaderingen openbaar maken voor ROOD leden via de website. Op deze manier is het voor de leden duidelijker waar het bestuur mee bezig is en hoeven de leden niet alleen te vertrouwen op de bestuursweblog. Vertrouwelijke zaken kunnen natuurlijk altijd buiten de notulen worden gehouden.

3. Herziening ROOD organisatie.

ROOD heeft sinds zijn stichting altijd dezelfde organisatie gehouden. Dat is met het huidige ledenaantal niet meer vol te houden. De organisatie moet veel meer uitgewerkt worden. Er moet plaats komen voor o.a. werkgroepen, regionale organen en commissies. Het bestuur moet het oprichten van werkgroepen actief bemoedigen. Werkgroepen zouden uiteindelijk de plaats van adviseurs moeten vervangen. ROOD groepen moeten een formele status krijgen in de statuten.

4. Aansluiting bij de internationale socialistische beweging.

Het bestuur gaat actief op zoek naar een internationale politieke jongeren beweging om in te participeren. Dit kan uitgevoerd worden via het bestuur zelf of worden uitgedelegeerd worden naar een op te richten commissie. Het bestuur maakt ook een bestuurlid speciaal verantwoordelijk voor de internationale contacten, in de vorm van een internationaal secretaris. Dit dient ook als voorbereiding voor het eerste voorstel (het in functie kiezen van bestuursleden).

5. Verdieping van politieke participatie.

Het bestuur maakt het opzetten van jongerenraden door ROOD groepen tot een topprioriteit en zal in de toekomst ook scholingen gespitst op dit onderwerp aanbieden. Ook komt er meer aandacht voor het participeren van ROOD leden in andere politieke organen. In plaats van afstand te nemen van zogenaamde ‘praatgroepjes’, zullen ze gebruikt worden door ROOD leden om meer invloed te krijgen over beleidsterreinen en als een vorm van zelfscholing.

Advertenties

5 reacties »

 1. […] bestuursleden om zich kandidaat te stellen. Platform Rosa plaatst Victors vijf voorstellen op hun weblog. […]

  Pingback door SP De Bilt :: Weblog :: Biltse kandidaat-voorzitter voor ROOD! — 2 april 2008 @ 8:51 51

 2. Het getuigd van de democratische structuur van rood dat iemand het lef heeft om zich kandidaat te stellen. Ik ben alleen bang dat met zo’n program onze actieve jongerenverening verandert in een suffe praatclub zoals de andere politieke jongerenorganisaties.

  Reactie door Johan — 2 april 2008 @ 11:38 38

 3. Hallo Johan,

  Ik zeg ook niet dat ROOD niet democratisch is, maar wel dat er democratische gebreken zijn. Ook is mijn doel absoluut niet om het activisme binnen ROOD de nek om te draaien. Ik wil alleen meer ledenzeggenschap, het activisme moet altijd een grote rol blijven spelen.

  Reactie door Victor Jansen Schipper — 3 april 2008 @ 5:40 40

 4. Opvallend aan dit 5-punten-programma is dat het niet erg over de koers gaat die ROOD zou moeten voeren, maar hoofdzakelijk over procedures en zeggenschap van leden. Ik vind dat een gemis. Juist vragen over welke punten ROOD prioriteit zou moeten geven (binnenlandse punten als jongerenhuisvesting en onderwijs, buitenlandse punten als solidariteit met vrijheidsstrijd van Palestina tot Burma)lijken mij belangrijk, evenals de vraag hoe links (en dus ook ROOD) moet omgaan met de opokomst van Wilders en Verdonk. Daarnaast lijkt me de strategische vraag “vooral activisme? Of vooral overleg en bestuurlijk gericht werk?” wezenlijk.

  Door het alleen over zeggenschap en structuur te helpen dreigt een beetje hetzelfde als met de kritische geluiden vorig jaar in de SP: een loskoppeling van inhoudelijk debat over koers en richting en strategie enerzijds, en wijze van besluitvorming anderzijds. Maar naar mijn idee zijn die twee zaken aan elkaar verbonden: meer democratie is onmisbaar om een radicalere breuk met de bestaande orde, op een activistische manier, door te zetten. Dat is de kernvraag voor links, en naar mijn wat buitenstaanderige (want geen SP lid en ook niet jong genoeg voor ROOD) mening dus ook voor het jeugdige links van ROOD:-)

  Reactie door peterstorm — 16 april 2008 @ 10:38 38

 5. Deze vijf punten gaan inderdaad alleen over organisatorische vraagstukken. Dat komt omdat ik het voor 90% eens ben met de politiek inhoudelijke koers van ROOD. Ik heb over de punten die jij noemt wel degelijk een mening (Ik heb weblogberichten geplaatst over Bhutan, Zimbabwe, Nepal etc.).

  Op de strategische vraag “vooral activisme?” ga ik in mijn échte program en weblog (deze vijf punten zijn een zeer versimpelde weergave daarvan) dieper op in.

  Mijn gehele program is hier te downloaden: http://victorjansenschipper.web-log.nl/victors_blog/files/program_bestuursverkiezingen_rood_juni_2008_word_972003.doc

  Reactie door Victor Jansen Schipper — 17 april 2008 @ 3:27 27


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: