Platform Rosa blog

26 maart 2008

Sneevliet herdenking 13 april 2008

Filed under: Socialisme — platformrosa @ 12:32 32

Op 13 april 1942 stierf een aantal leden van het Marx-Lenin-Luxemburg-front, de ondergrondse voortzetting van de Revolutionair-Socialistische Arbeiders Partij (RSAP), voor een Duits vuurpeleton. De bekende socialist Henk Sneevliet en zijn medestanders werden vervolgd om hun politieke standpunten en ten slotte ter dood veroordeeld. Zij werden terechtgesteld vanwege hun verzet tegen de fascistische bezetter. Sneevliet was de meest bekende van hen. Hij was jarenlang actief in de Nederlandse vakbeweging en in linkse politieke partijen als SDAP, CPN en later de anti-stalinistische RSAP. Als een werkelijke internationalist stond hij aan de basis van de socialistische beweging in zowel Nederlands-Indië als China. Al vroeg waren Sneevliet en zijn RSAP betrokken bij het verschaffen van onderduikadressen voor Duitse linkse anti-fascisten. Bovendien verzetten zij zich tegen organisaties als de fascistische NSB. Toen de Duitse legers binnenvielen besloten ze meteen ondergronds te gaan. Toch zou dit niet verhinderen dat ze in verband met hun politieke stellingname gearresteerd werden. Zij moesten dat bekopen met hun leven.

Herdenking op ‘Westerveld’

Ieder jaar organiseert het Sneevliet Herdenkingscomité op of omstreeks 13 april een herdenkings¬bijeenkomst op ‘WESTERVELD’. Dit jaar zal de herdenking plaatsvinden op zondag 13 april. Op die dag zal een delegatie uit China van het historisch museum uit Shanghai die een overzichtstentoonstelling van Henk Sneevliet voorbereidt, aanwezig zijn. Het team komt filmen en wordt op historisch gebied geadviseerd door historica Li Yuzhen die al eerder bij ons aanwezig was. Als het mogelijk is: KOMT DUS ALLEN.

Let op: veranderde reistijd!! Als u met de trein van 10.46 uur uit Haarlem komt, wordt u om
10.58 uur op station Driehuis afgehaald. Bij vertraging: bel s.v.p. 06 15473369. Om half twaalf lopen we naar het monument en leggen daar bloemen neer. Wie moeilijk ter been is, kan daar met een auto worden afgezet. Bij het monument staan enkele stoelen klaar.

Na de bloemlegging vertrekken we per auto naar ‘DE DWARSLIGGER’, Planetenweg 338 in IJmuiden. We drinken daar een kopje koffie of thee (met cake en slagroom) en natuurlijk heeft U gelegenheid vrienden en bekenden te ontmoeten en met de delegatie uit China van gedachten te wisselen.. Wilt u zo vriendelijk zijn om daar niet te roken?

Kunnen we dit jaar weer rekenen op een kleine bijdrage voor de bloemen op gironummer 223776 t.n.v. penningmeester Sneevliet Herdenkingscomité te Spijkenisse met de vermelding “bloemen”?

Van ons laatste gedenkboek ‘Wij moesten door …’ zijn tot nu toe meer dan 500 van de 1000 exemplaren verkocht. Is er in uw familie- en kennissenkring iemand die het boek wil hebben? Of cadeau krijgen? In de Dwarsligger kunt u exemplaren voor € 10,00 kopen en u steunt hiermee ook ons comité. Bestellen kan ook. Stort € 12,50 op gironummer 223776 t.n.v. penningmeester Sneevliet Herdenkingscomité te Spijkenisse met de vermelding “boek” en wij zenden het u zo snel mogelijk toe.

Er zijn nog enkele exemplaren van ons boek ‘Internationaal Socialisme’ te koop. Prijs: € 5,00. Prijs incl. verzendkosten € 7,00. Ook hier bestellen via de penningmeester onder vermelding van “Int. Soc.”

Op 25 februari 2008 werd de Februaristaking herdacht. Ron Blom heeft namens ons comité bloemen gelegd bij de “Dokwerker”.

Tot ziens op zondag 13 april

Met vriendelijke groet,
Het Sneevliet Herdenkingscomité,
Ger Groenenboom-van Tol, Ron Blom, Dick de Winter.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: