Platform Rosa blog

23 maart 2008

Internationale Dag tegen Racisme – Waar was de SP?

Filed under: Socialisme — platformrosa @ 1:06 06

Op zaterdag 22 maart kwamen duizenden mensen bij elkaar op de Dam in Amsterdam om hun stem te verheffen tegen het toenemende racisme in Nederland en op te komen vóór solidariteit. Deze manifestatie georganiseerd door Nederland Bekent Kleur en ondersteund door vele maatschappelijke groeperingen en bekende Nederlanders was niet alleen gericht tegen Wilders, zoals een groot deel van de media ons wilde doen geloven. Het valt natuurlijk niet te ontkennen dat Wilders met zijn discriminerende uitspraken en zijn ononderbroken haatzaaicampagne tegen moslims een belangrijk doelwit was. Maar helaas staat hij niet alleen. We hebben Verdonk met haar Trots op Nederland, de VVD bij monde van Henk Kamp die de PVV amechtig probeert bij te houden, et cetera.

Je zou zeggen een prima moment voor een partij als de SP, die net een partijdebat wil starten over integratie en het zoeken van aansluiting bij de migranten in Nederland, om mee te mobiliseren en de manifestatie tot een succes te maken. Vele partijleden en afdelingen hebben pamfletten verspreid en afspraken gemaakt om gezamenlijk naar Amsterdam te gaan. Op De Dam zou zelfs een SP-verzamelpunt zijn om de laatste Spanning, met daarin ruim aandacht voor het neoliberale gedachtegoed van de PVV, uit te zetten onder de demonstranten.

Eenmaal aangekomen op De Dam bleek er geen verzamelpunt te zijn. Sterker nog, Jan Marijnissen en de SP-leiding hadden er daadwerkelijk van afgezien om de initiatieven van onderop te ondersteunen. De dagen voorafgaand aan de manifestatie hoorden we al via kranten, radio en televisie dat parlementariërs waaronder die van de SP niet zouden demonstreren tegen Wilders. Deze koudwatervrees getuigt van het steeds verder doordringende gif van het parlementarisme. De partij die zich er altijd op heeft laten voorstaan dat ze het buitenparlementaire zo belangrijk vond, gaat nu op de formalistische toer: Kamerleden dienen het debat met hun medekamerleden in de Tweede Kamer aan te gaan. De Kamer is één van de strijdterreinen waarop socialisten het racistische gedachtegoed bestrijden, maar dat doen we ook op het werk, in de buurt en op straat. Socialisten zijn consequent in hun onverzoenlijkheid met het racistische gedachtegoed van partijen als de PVV. Janmaat en zijn Centrumpartij en Centrum-Democraten waren peanuts vergeleken bij wat tegenwoordig geduld wordt.

De partijdiscussie over de integratienota kent op deze wijze een valse start. Gelukkig waren er wel veel partijleden naar de Dam gekomen om deel uit te maken van een beginnende beweging om het tij te keren. Deze beweging is nog klein, maar ze bestaat uit het nieuwe Nederland dat bestaat uit autochtonen en allochtonen, ouderen en jongeren, vakbondsactivisten en scholieren….Om werkelijk aansluiting te vinden bij dat nieuwe Nederland waarvan migranten integraal deel uit maken moeten we zij aan zij staan in het gevecht met neoliberale haatzaaiers.

Een sfeerbeeld van de manifestatie

Advertenties

2 reacties »

 1. Ik ben het met de teleurstelling en woede over de officiële SP-opstelling zoals die uit bovenstaand stuk blijkt, in grote lijnen zeer eens. Wel denk ik dat het aprlementarisme, zoals de schrijver dat noemt, helemaal niets nieuws is in de SP. Het buitenparlementaire werk, waar de SP zich inderdaad mee profileert, is in de ogen van de SP-leiding al sinds jaar en dag een verlengstuk van een soort permanente verkiezingscampagne. De verschuiving tussen wel en niet demonstreren op 22 maart is niet zozeer een verschuiving van minder naar nog meer parlementarisme, maar eerder een product van een wisselende inschatting over het effect op kiezersaanhang van wel of niet demonstreren, dwz van fluctuaties binnen een parlementaristisch perspectief. De zaak is, kortom, qua parlementarisme, nog wat ernstiger dan uit het bovenstaande zou blijke. Pluspunt is dan weer wel dat de SP momenteel inhoudelijk, binnen het parlementaire pespectief, toch scherper stelling neemt tegen Wilders etc., dan pakweg een jaar geleden.

  Reactie door rooieravotr — 31 maart 2008 @ 11:37 37

 2. Jammer dat de SP leiding niet de kans heeft gegrepen om te strijden voor solidariteit en tegen de racistische en polder-nationalistische
  praatjes van o.a. Wilders en Verdonk.

  De SP denkt inderdaad teveel aan zetelwinst en vergeet daardoor waar hun kracht ligt, namelijk mobiliseren van de arbeidersklasse , de “gewone man’ ,”Jan Patat” enz voor actie tegen de verslechtering van de zorg , kaalslag van de collectieve voorzieningen ,kortom het Neder-“Sociaal”- neoliberalisme van Balkende en Bos.

  SP-leden , Tomaat en Polder – Trotzkisten zijn gelukkig wel bereid actie te voeren en strijden voor een minder Bestuurlijke en meer Activitische SP !

  Reactie door Johnny Hagreis — 8 april 2008 @ 9:26 26


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: