Platform Rosa blog

5 maart 2008

Gijsbert moet beter weten

Filed under: Partijorganisatie,Socialisme — platformrosa @ 2:43 43

Als onderdeel van de Masterclass, de kaderopleiding voor aanstaande Kamerleden, wethouders, scholingsteam-medewerkers en andere kaderleden, moeten de deelnemers een betoog houden over een binnen de SP controversieel onderwerp. Gijsbert Houtbeckers, voorzitter van ROOD, schreef onder de titel “Regeren met Wilders een mogelijkheid?” een betoog wat zeker controversieel genoemd mag worden, zowel binnen als buiten de SP. Sterker nog: het is in strijd met alles waar de SP voor staat, of in ieder geval, zou moeten staan. Samenwerking met GroenLinks en PvdA wordt door grote groepen binnen de SP als wenselijk gezien. Sommigen sluiten samenwerking met de Christenunie of D66 niet uit, en lokaal wordt incidenteel zelfs een college gevormd met CDA en VVD. Maar als nota bene de voorzitter van ROOD serieus oppert om met de extreem-rechtse, xenofobe ophitsers van de PVV een verbond te sluiten, moet hij serieus bij zichzelf te rade gaan of hij wel bij de juiste partij zit. Ook de partij en ROOD in het bijzonder zal serieus moeten nagaan of iemand die serieus dergelijke ideëen koestert, wel te handhaven is in zijn functie. In ieder geval zal Houtbeckers zich niet gemakkelijk gevoeld hebben bij de toespraak van Marijnissen op de laatste partijraad.

Houtbeckers schrijft zelf:

“De overeenkomsten zijn niet alleen inhoudelijk maar ook in haar doen en laten lijkt de PVV op ons. Niet dat de PVV dagelijks door het hele land op straat te vinden is maar het is wel een partij die dingen wilt doorbreken en oplossen.”

Wat zou Houtbeckers bedoelen met “in haar doen en laten lijkt de PVV op ons”? De ‘vereniging’ PVV is een vereniging met als enig lid Geert Wilders. Iedere sympathisant wordt van harte uitgenodigd om te doneren aan de partijkas, maar meepraten is er niet bij, laat staan kritische geluiden laten horen richting boegbeeld Wilders. Ziet Houtbeckers hier een gelijkenis met de SP? En welke inhoudelijke overeenkomsten ziet Houtbeckers in vredesnaam? Wilders is in de eerste plaats een hard-coreVVD’er die gruwt van sociale wetgeving en alle heil ziet in nog meer marktwerking. Lees er zijn standpunten maar op na. Problemen oplossen? Is het zo droevig gesteld met ons onderwijs dat we nog moeten waarschuwen voor mensen die de ‘problemen willen oplossen’ door één specifieke bevolkingsgroep als zondebok voor alle kwaad aan te wijzen?

Bij al deze droefenis is er één lichtpuntje. SP’ers mogen kennelijk een afwijkende mening hebben en die zelfs via de partijkanalen naar buiten brengen; bij gelegenheid zal Platform Rosa ook die ruimte claimen. Hopelijk neemt de partij ook haar verantwoordelijkheid die past bij het plaatsen van een dergelijk artikel: door duidelijk te maken, aan Houtbeckers én aan de rest van Nederland, dat hij onzinnige ideëen verkondigt die de partij ernstig schaden. Platform Rosa draagt vast haar steentje bij aan dit debat.

Advertenties

6 reacties »

 1. Ik vrees dat hier allemaal berust op een misverstand. Het klopt dat ik dit betoog geschreven heb maar voor degenen die weten wat de opdracht was weten ook dat je het niet met je eigen betoog eens hoeft te zijn.

  Dit staat dan ook duidelijk onder ieder betoog op http://www.sp.nl/partij/masterclass/

  Dit betoog is onderdeel van de eindopdracht van de Masterclass van de SP. Het geeft dus niet noodzakelijkerwijs een standpunt van de SP weer, maar is juist bedoeld om te prikkelen.

  Het moest dus gaan over een controversieel onderwerp maar hoefde niet noodzakelijk jou onderwerp of dat van de SP te zijn en dat is me in deze gelukt.

  Ik zie het zelf dus ook absoluut niet als wenselijk om met Wilders een regering te vormen en ben ook blij met de nieuwe Spanning van het wetenschappelijk bureau van de SP over ‘Wat Wilders Wil.’

  Men hoeft zich dus geen zorgen te maken over de richting van mij en de SP in deze.

  Gijsbert

  Reactie door Gijsbert Houtbeckers — 6 maart 2008 @ 12:34 34

 2. Nou, gelukkig maar.

  Typische oefening trouwens om een gloedvol betoog te houden over een standpunt waar je niet achter staat; maar inderdaad, het zal steeds meer nodig worden binnen de partij (neem Krista als voorbeeld). Voor debattechnieken te oefenen is het zeker zinvol om je in de huid van de tegenstander te verplaatsen. Maar waarom zou je zo’n betoog plaatsen op de SP website? Als het bij ons de indruk wekt dat dit een mening is die serieus leeft binnen de partij – ook al is het duidelijk dat het niet het partijstandpunt is – dan leeft dat idee bij de buitenwacht waarschijnlijk ook. Die kennen ook alle achtergronden van de opdracht niet, maar lezen wél http://www.sp.nl en denken misschien: ‘bij een partij waar zulke rare ideëen rondzingen, daar wil ik niet bijhoren!’

  Als het gaat om een standpunt waar binnen de SP verschillende ideëen over leven (Koningshuis, circusdieren, NAVO-lidmaatschap, burgemeesters, enzovoorts) dan is het prima dat de gelegenheid wordt geboden om dat te ventileren en de discussie in de partij aan te wakkeren. Bij de inleiding van de betreffende pagina staat dan ook:

  Elk van de cursisten had de opdracht om in acht minuten een verhandeling te geven over een onderwerp dat nog niet volledig is uitgekristalliseerd, of zelfs controversieel is binnen de SP. Negentien mensen hielden gloedvolle betogen over uiteenlopende onderwerpen die ze zelf hadden uitgekozen.

  Maar enfin, goed dat je duidelijkheid hierover schept. Het is aan te raden om bij de commentaren onder aan de stukjes nadrukkelijk te stellen dat het betoog slechts bedoeld is om de debatteervaardigheden aan te scherpen, en noch partijstandpunt, noch het standpunt van de opsteller hoeft te vertegenwoordigen.

  Reactie door platformrosa — 6 maart 2008 @ 3:10 10

 3. @2 Tja dat commentaar staat er ook. Maar dan nog zo werkt zo iets niet.

  Het illustreert dat zowel de leiding van het scholingteam als de opsteller van dit verhaal en de plaatser op het betreffende weblog van de SP, geen idee hebben van de impact van dit soort gebeurtenissen. En dat is kwalijk, het geeft aan dat het scholingteam bevolkt wordt door incompetente volwassenen educatoren en dat ook de logbezitter die toch dit publiceert, geen enkel idee heeft van de impact van dit soort zaken en ook dat is op zijn minst teleurstellend. Als Houtbeckers dit werkelijk heeft kunnen redigeren als volledige inleving van een werkelijk verre van de SP afstaande tegenstander en zelf niet achter zo’n betoog kan staan, dan is nu aan de toekomstige geloofwaardigheid van Houtbeckers toch grote schade toe gebracht door het onverantwoord opereren van een scholingteam. Want het is haast onvoorstelbaar dat een integer iemand zo overtuigend in staat is te verwoorden wat Houtbeckers heeft verwoord. Op een enkeling na zal men vanaf nu naar Houtbeckers kijken met de nodige reserves en terecht naar mijn mening. Vele politici die juist niet direct socialistisch/sociaal genoemd kunnen worden zijn ooit eens als socialist begonnen. Fortuyn is begonnen met een poging om zich bij de CPN aan te sluiten, toen dat niet lukte werd het PvdA. Zalm begon bij de PvdA. Ik heb begrepen dat ook Hoogervorst zo gestart is. Rita Verdonk begon bij de PSP in Nijmegen, jawel onvoorstelbaar hé. Dus vanaf nu, zelfs als Houtbeckers oprecht anders is dan hij hier verwoordt, maar wie kan in iemands hoofd kijken nietwaar, houdt Houtbeckers toch maar in de gaten.

  Roelf

  Reactie door R van Bergen — 8 maart 2008 @ 4:35 35

 4. Het commentaar van Platform Rosa en de repliek van Rosa op de reactie van Gijsbert Houtbeckers vind ik toch wat merkwaardig. Als men zijn huiswerk goed gedaan had, had men toch kunnen weten dat het schrijven van een betoog door deelnemers aan de masterclass uitsluitend bedoeld is ter aanscherping van debattechniek en
  -vaardigheid. Wisten jullie dat niet, dan is dat geen pre. Wisten jullie dat wel, dan begrijp ik er helemaal niets meer van. De reactie van R. van Bergen schiet helemaal door. Hoe dan ook: in beide gevallen zou ik bijna willen spreken van kwade trouw. Wel heb ik mijn twijfels bij het feit dat dit betoog op de SP-website geplaatst is zonder nadere toelichting of commentaar.

  Reactie door Piet de Peuter — 11 maart 2008 @ 10:11 11

 5. Dat eronder stond dat er niet perse een SP-standpunt werd wist ik al. Ik kan me echter niet herinneren, en heb dat stukje toch heel wat keer voorbi zien komen, dat eronder stond dat de spreker er niet perse mee eens hoefde te zijn. Is dit later toegevoegd? Of heb ik gewoon een slecht geheugen?

  Reactie door Jesse — 11 maart 2008 @ 12:38 38

 6. @Piet de Peuter: hoe zouden wij, laat staan een niets vermoedende lezer, dat moeten weten? Als wij volgens jou ons huiswerk beter hadden moeten doen, waar waren dan de opgaven te vinden? In de oorspronkelijke pagina’s (meteen een antwoord @Jesse) stond alleen dat het niet noodzakelijkerwijs een standpunt van de SP hoefde te zijn. Pas later – waarschijnlijk mede na ons artikel en de repliek van Gijsbert – is er toegevoegd dat het betoog wellicht zelfs niet het standpunt van de spreker weergeeft.

  @Piet: als je schrijft: “Wel heb ik mijn twijfels bij het feit dat dit betoog op de SP-website geplaatst is zonder nadere toelichting of commentaar” dan geeft dat de essentie weer van de eerste alinea van onze reactie (@2). Zelfs mét deze toevoeging houden we onze twijfels: waarom wil je zo’n betoog op de SP-website plaatsen? Dat leidt toch alleen maar tot verwarring?

  Juist als de betogen wel het standpunt van de opsteller hadden vertegenwoordigd, dan was het plaatsen op de website te loven. Liefst nog bij de discussiepagina’s. Immers, daarmee laat je zien: dit zijn de nieuwe kaders van de SP, en ze zijn uitstekend in staat om zelfstandig een mening te bepalen (ook wanneer deze binnen de SP controversieel is) en deze te verdedigen.

  @Piet, Platform Rosa heeft absoluut geen kwade trouw zoals je ook hier kunt lezen. We zijn zelfs oprecht blij dat niemand van de reageerders, inclusief Gijsbert, inhoudelijk achter het betoog staat 😉

  Reactie door platformrosa — 11 maart 2008 @ 1:01 01


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: