Platform Rosa blog

8 november 2007

90 jaar Russische Revolutie

Filed under: Socialisme — platformrosa @ 2:13 13

Op 7 november was het precies 90 jaar geleden dat in Rusland in 1917 de Oktoberrevolutie (oude tijdsrekening) uitbrak. Geen bloedige staatsgreep van een kleine groep Bolsjewieken onder leiding van Lenin die de weg plaveiden voor de terreur van Stalin, zoals velen ons graag doen geloven. Nee, de Oktoberrevolutie was een goed voorbereide en gecoördineerde volksopstand die vrijwel zonder bloedvergieten de macht in handen van het Al-Russische congres van Arbeiders- en Soldatenraden legde, die vervolgens een voorlopige regering koos – een coalitie van Bolsjewieken en Linkse Sociaalrevolutionairen – met Lenin als premier.

Platform Rosa heeft de achtergronden van de Russische Revolutie geschetst in een brochure. We zijn natuurlijk niet de enige die aandacht besteden aan deze historische gebeurtenis: hieronder een klein overzicht van interessante links op het www.

  • Een fotoverslag van 1917 op de website van de (Maoistische) Belgische PvdA.
  • Artikel van Peter Storm met een link naar een interview waarin de kwestie ‘volksopstand of staatsgreep’ besproken wordt.
  • Te bestellen voor 3 pond exclusief verzendkosten:
    Engelstalige brochure met analyse van 1917
    .
  • John Reeds ‘Tien dagen die de wereld deden wankelen’ is een grote aanbeveling voor wie een sfeerverslag van de gebeurtenissen in 1917 wil lezen. De Amerikaan was als afgevaardigde van (de marxistische vleugel van) de Amerikaanse Socialistische Partij ooggetuige van de ontwikkelingen in Rusland. Het boek is in Nederland uitgegeven door Pegasus in 1978 en tweedehands op Internet nog wel te vinden. In het Engels vind je het online op het marxisme archief.

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: