Platform Rosa blog

27 oktober 2007

SP verliest contact met doelgroep: wat te doen?

Filed under: In raad en daad,Socialisme — platformrosa @ 1:18 18

De SP verliest momenteel fors in de peilingen. Bij de Nova-peiling van 26 oktober haalde de partij nog maar 17 zetels, tegenover de 25 die ze nu in de Kamer heeft. De partij verliest bijna vijf procentpunt van haar aanhang. Verdonk en Wilders halen samen 31 zetels in de peilingen. Dit resultaat lijkt nauwelijks toe te schrijven aan de negatieve publiciteit die de SP deze zomer ten deel viel – die is inmiddels weer ver weggeëbd. Er is meer aan de hand: de SP verliest het contact met een belangrijk deel van haar doelgroep. Het beeld wat de gewone man (laten we zeggen: iedereen met een inkomen tot modaal) van de SP zou moeten hebben, is dat van een partij die solidariteit hoog in het vaandel heeft, dicht bij de mensen staat en oog heeft voor hun problemen zonder populistisch te zijn, die vernieuwend is en een visie heeft op Nederland en de wereld.

Solidariteit zit wel goed: als het gaat om zorg, armoedebestrijding, en internationale solidariteit weten mensen ons te vinden. Maar hoe dicht staat de SP vandaag de dag nog werkelijk bij de mensen? Hoe vaak zijn SP’ers nu écht te vinden in de wijken om uit eerste hand te horen wat er speelt? Hoeveel oog heeft de SP voor reëel bestaande problemen zoals leefbaarheid, criminaliteit, veiligheid, overlast, beheer van de openbare ruimte en dergelijke? Hoeveel heeft de SP geleerd van de opkomst van de Leefbaar-partijen in de afgelopen jaren?

Veiligheid – hoewel gekaapt door rechtse populisten – is een links thema! Immers, de mensen die het meest te maken hebben met criminaliteit, overlast, bedreigende situaties en geweldsdelicten zijn niet de mensen in de ‘gegoede wijken’, maar de inwoners van de traditionele arbeiderswijken. Hetzelfde geldt voor het aanzien van de openbare ruimte (hoe ziet je directe woonomgeving eruit?) De veegwagen en de snoeiploeg komt over het algemeen vaker langs in het toeristisch centrum en in de betere wijken dan in de arbeidersbuurten. Deze reëel bestaande problemen worden soms ongenuanceerd geuit. Iedere raadsfractie zal wel eens brieven ontvangen waarin geklaagd wordt over ‘kut-Marokkanen’ of waarin geëist wordt dat de ‘Polen het land uitgesodemieterd worden’. Te vaak reden om de klachten maar terzijde te schuiven.

Als links er niet in slaagt om socialistische antwoorden te vinden op problemen die mensen ervaren, dan komen ze vanzelf terecht bij de eenvoudige, populistische en xenofobe antwoorden van Wilders en Verdonk. Het onderzoeken van de situatie en het formuleren van die antwoorden vereist goed geschoolde kaderleden, die dieper liggende oorzaken kunnen doorgronden, en niet verzanden in hetzij de kop in het zand steken (‘het is allemaal racistisch gebral’), hetzij met schijn-oplossingen komen (‘dat tuig moet harder aangepakt worden’).

Iedere SP-afdeling zou een speerpunt moeten maken van dit soort onderwerpen. Dat betekent luisteren naar mensen, dieper liggende oorzaken achterhalen, oplossingen aandragen, actie ondernemen en vooral bij iedere stap de mensen op de hoogte brengen. Neem als voorbeeld de ervaren overlast van Polen. Deze mensen worden door huisjesmelkers vaak met velen in een veel te kleine woning gehuisvest voor veel te hoge huurprijzen. Ze staan vaak met de rug tegen de muur – zijn zonder woonruimte – of kennen hun rechten niet. Huisjesmelkers en illegale uitzendbureaus verdienen er veel aan; controle op naleving van de regels lijkt vaak niet te gebeuren. De concentratie van deze mensen in te kleine woonruimte leidt vaak tot geluids- en parkeeroverlast. De SP-fractie of afdeling kan – na gedegen (buurt-)onderzoek – maatregelen eisen van het college: bijvoorbeeld hard optreden tegen huisjesmelkers waardoor illegale bewoning en daarmee overlast afneemt; bedrijven verantwoordelijk stellen voor fatsoenlijke huisvesting van seizoensarbeiders. Bij iedere stap hoort de buurt goed geïnformeerd te worden. Hiermee laten we zien dat we hun problemen serieus nemen, maar hebben we ook een gelegenheid om onze socialistische analyse van het probleem over te brengen.

De SP staat traditioneel bekend als een partij die in de wijken aanwezig is en weet wat er leeft. Het vereist een grote krachtsinspanning van de partij om dat waar te maken, en nieuwe partijgenoten (die deze ervaring vaak niet hebben) te scholen in alle praktische en inhoudelijke aspecten die daarmee samenhangen.

1 reactie »

  1. Bij maurice de hond valt de schade voor de SP wel mee, en is rechts minder groot (natuurlijk nog wel te groot). En die paar zetels wint de SP ook wel weer terug als het over het ontslagrecht gaat.
    Maar de kern van jullie verhaal kan ik me verder wel prima in vinden hoor.

    Reactie door Jesse — 27 oktober 2007 @ 6:30 30


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: