Platform Rosa blog

7 oktober 2007

Che Guevara veertig jaar geleden vermoord

Filed under: Socialisme — platformrosa @ 1:10 10

Op 9 oktober 2007 is het veertig jaar geleden dat Che Guevara in het dorp La Higuera in Bolivia werd geëxecuteerd op instigatie van CIA-agent Felix Rodriquez. Een dag eerder was hij gevangen genomen tijdens een hopeloos gevecht tussen zijn kleine guerilla-groep met 1500 soldaten van het Boliviaanse leger. Nu, veertig jaar na zijn dood, is Che nog steeds een legende. Talloze radicaliserende jongeren associëren zich met zijn rebelse karakter. Zijn beeltenis siert menig T-shirt – en commerciële reclame. Niet lang geleden werd zijn onder de titel ‘Motercycle diaries’ zijn vormende periode tijdens een motortocht door Latijns-Amerika in beeld gebracht.

Che is méér dan een icoon. Che was een revolutionair strijder en een internationalist pur sang, en de nog steeds toenemende interesse in zijn denken en doen voor, tijdens, en na de Cubaanse revolutie illustreert de toenemende interesse van een nieuwe generatie voor socialistische ideeën. Maar in het romantische beeld van de ruwe bolster Che Guevara blijven zijn politieke ideeën vaak buiten beschouwing. Platform Rosa wil graag een bijdrage leveren aan het verder bediscussiëren van Che’s politieke standpunten. We verwijzen hier naar een uitstekende brochure van Tony Saunois, in het Nederlands vertaald in een artikel op marxisme.net. Veel leesplezier en je reacties zijn welkom!

Advertenties

3 reacties »

 1. Het weblog ‘Kritisch Links’ heeft een youTube link geplaatst naar een bewerking van ‘Comandante Che Guevara’, oorspronkelijk van Carlos Puebla. Mooie herinnering: ik was in 1997 namens de SP in Cuba ten tijde van het wereld-jongerenfestival en heb dit nummer vaak gehoord.

  http://kritischlinks.wordpress.com/2007/10/09/comandante-che-guevara-presente/

  Reactie door Johan Kwisthout — 12 oktober 2007 @ 12:38 38

 2. Dank voor deze link over Che Guevara. Het ziet er goed uit, vrij gedegen, zonder té uitgebreid te worden. Ik heb het opgeslagen en ga het tezijnertijd lezen, want ik ben geinteresseerd geraakt in zowel Che als in socialisme in het algemeen (Luxemburg, Trotski, Marx; ik wil er alles over lezen).

  Sinds het afgrijselijke Balkenende-II ben ik linkser geworden, zo begrijp ik niet dat ik ooit D66 heb gestemd. Ik ben echt wakkergeschud. Ben dan ook lid geworden van de SP en ben niet van plan om de partij naar rechts te trekken (mocht ik dat al kunnen). Sommige SP-leden zijn beducht vanwege mijn D66 stemmen voorheen, maar ik dacht eerder gewoon niet zo na over sociaal-economische kwesties en was met name geinteresseerd in het groene en onderwijs- en cultuurgerichte van D66 (volksverheffing). Maar dat heeft de SP ook, nog net wat consistenter en gecombineerd met een veel rechtvaardiger sociaal-economisch beleid.

  Mooie site, ik zal vaker jullie interessante stukken lezen, heb helaas weinig tijd om te reageren, maar jullie site is zeker opgemerkt!

  Reactie door Ellen — 23 oktober 2007 @ 5:13 13

 3. Ik steun jullie dan ook in jullie streven de SP knalrood te houden! De tomaat mag niet verbleken!

  Reactie door Ellen — 23 oktober 2007 @ 5:17 17


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: