Platform Rosa blog

17 september 2007

Een socialistische visie op profsport

Filed under: In raad en daad,Socialisme — platformrosa @ 11:32 32

Hoe kun je socialistische uitgangspunten vertalen naar de praktijk van alledag, bijvoorbeeld in de gemeenteraad? Socialisten doen méér dan de waan van de dag volgen: ze proberen een stapje verder te gaan en de zaak in een breder perspectief te plaatsen. Platform Rosa plaatst hier een opiniestuk van de Bredase SP-fractie in 2002, die werden geconfronteerd met grote financiële problemen bij de Bredase voetbalclub NAC. Het stuk is volgens ons een prima voorbeeld van hoe theorie gekoppeld kan worden aan praktische kwesties waar socialisten vandaag de dag mee geconfronteerd kunnen worden.

De visie van de SP op de situatie rond het betaald voetbal in het algemeen en NAC in het bijzonder
Wij hebben er in ons land voor het principe van de vrije markteconomie ‘gekozen’. Hierdoor worden organisaties en bedrijven gedwongen zoveel mogelijk winst te maken om hun voortbestaan te garanderen. Zoals elke sportliefhebber weet zijn er naast winnaars onvermijdelijk verliezers. Hierdoor vallen de kleintjes af en blijven er slechts enkele groten over. Dit proces is ook in het betaalde voetbal al jaren aan de gang. Door de alom geprezen marktwerking wordt het betaald voetbal nagenoeg volledig gecontroleerd door het grote geld, in de vorm van sponsoring, televisierechten etc. De transferprijzen en salarissen van topvoetballers worden opgestuwd tot bizarre hoogten. Het verenigingsideaal, de band met supporters, clubliefde enzovoort, verdwijnen steeds verder. Sponsors, welke volledig het beleid binnen de club bepalen, zien voetbalclubs enkel als reclame-object, waarmee de winsten vergroot kunnen worden. Een betaalde voetbal organisatie is vandaag de dag totaal oncontroleerbaar en ondemocratisch opgezet, met een directie die nauwelijks banden heeft met de stad en de club, met een raad van toezicht, investerings-BV’s en dergelijke. Volkssport nummer één staat nu op het punt volledig ten onder te gaan aan de wetten van de markt.

Risico’s
Onder druk van de marktwerking moeten er telkens weer financiële risico’s genomen worden, waarbij er altijd winnaars en verliezers zijn. NAC heeft gegokt en verloren en zit hierdoor zwaar in de problemen. Tegenvallen van TV-inkomsten, het zonder transfersom weggaan van Sergio en Christiano, NAC Basketbal, de bouw van de kantoorpanden, etc. Een aantal maal in het verleden moest de gemeente Breda financieel bijspringen. De gemeente heeft haar controlerende taak weinig serieus genomen. Het water staat momenteel tot de lippen en het weigeren van een licentie – wat neerkomt op een faillissement – is zeer reëel op dit moment. Niet alleen NAC maar vele andere clubs verkeren in zwaar weer en als we niks doen zal het gehele betaalde voetbal ten gronde worden gericht.

Het zal duidelijk zijn dat we op deze weg niet verder kunnen. De voetbalsport, bron van vermaak en ontspanning voor miljoenen over de hele wereld, wordt nu de nek omgedraaid door de commercie. Supporters en vrijwilligers, voor wie hun club heel veel betekend, zijn eerder ongenode gasten, die het ‘netwerken’ in de buisiness-seats verstoren. Het wordt tijd voor drastische maatregelen om het voetbal te redden. Voetbal is geen reclamemiddel, geen alibi voor netwerkende managers en snelle commerciële jongens!

Hoe zou het dan wel moeten volgens de SP?

 • Voetbalclubs moeten weer echte verenigingen worden, waarbij de algemene ledenvergadering het laatste woord heeft en niet het kapitaal.
 • Het bestuur dient, zoals in elke vereniging gekozen te worden door haar leden. En moet ook door de ledenvergadering weer per direct afgezet kunnen worden. De spelers en andere werknemers hebben een vertegenwoordiging in het bestuur, net als de gemeente.
 • De verwoestende werking van de vrije markt moet teniet gedaan worden. Voetbal – en andere sporten – hebben een ander doel namelijk:
  • Het bieden van een gezonde, sportieve uitlaatklep voor de beoefenaars;
  • Ontspanning en genot voor de liefhebber om naar te kijken;
  • Een belangrijke sociale, bindende factor zijn voor degenen die er bij betrokken zijn.
 • Salarissen voor spelers en andere professionals moeten teruggebracht worden naar normale proporties. Het feit dat iemand iets goed kan, rechtvaardigt niet de enorme salarissen die nu uitbetaald worden. Spelers zouden niet meer moeten verdienen dan een modaal salaris. Het is niet te verantwoorden dat zij het tien – tot honderdvoudige of meer verdienen van een productiemedewerker.
 • Voetbal moet voor iedereen toegankelijk zijn, dat wil zeggen dat de toegangsprijzen betaalbaar moeten zijn, er voldoende ruimte voor gehandicapten is en dergelijke.

Voorwaarden voor het geven van financiële steun
Vele clubs zitten in de problemen, er moet iets drastisch veranderen voordat de sport ten onder gaat aan de krachten van het grote geld. Als alle gemeenten geld in hun voetbalclubs blijven pompen verandert er niets, behalve dat de belastingbetaler de rekening betaalt. Simpelweg miljoenen schuiven is voor ons dus niet aanvaardbaar. Dat is dus dweilen met de kraan open. Wel vinden wij niet zomaar 10.000 (of meer) Bredanaars hun favoriete vrijetijdsbesteding af kunt pakken. De enige oplossing die voor de SP acceptabel is dat de gemeente de volledige controle over NAC overneemt, met als doel het weer terug te brengen naar een normale verenigingsstructuur zoals hierboven geschetst. Daarnaast dienen de voetbalorganisaties zoals de KNVB en de FIFA beleid te gaan voeren gericht op het weren van de invloed van de commercie op het voetbal. Dit niet alleen omwille van het voortbestaan van NAC maar om het betaalde voetbal als geheel. Sport – ook passieve – mag best wat kosten, we subsidiëren immers ook andere culturele uitingen, maar niet om een oneindige spiraal van stijgende salarissen en transfersommen te in stand te houden. Als oplossing voor de korte termijn is de SP voorstander van het geven van financiële steun, mits er aan onze voorwaarden wordt voldaan.

Breda, 29 juni 2002, SP-fractie Breda.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: